fbpx

Jak zmniejszyć apetyt na słodycze

Zdrowa dieta to podstawa dobrego samopoczucia i zdrowego wyglądu. Są jednak produkty zakazane, z których ciężko nam zrezygnować. Wrogiem numer jeden pięknej sylwetki i dobrej kondycji jest cukier. Jak sprawić, aby apetyt na słodycze nie zniweczył naszych celów? Na szczęście jest to prostsze niż większości z nas się wydaje. Zatem, jak przestać jeść słodycze?

Apetyt na słodycze – skąd się bierze?

Powodów, dla których tak często sięgamy po słodycze jest wiele. Większość z nich rodzi się w naszych głowach i wynika z utartych, powtarzanych schematów. Słodycze stanowią kulturową gratyfikację, są nieodłącznym elementem celebracji ważnych momentów. Sięgamy po nie także w ciężkich chwilach, aby podnieść się na duchu i sprawić sobie przyjemność. Niestety, cukier nie jest sprzymierzeńcem ludzkiego zdrowia. Warto postarać się, aby było go w naszej diecie jak najmniej. Warto mieć świadomość, że słodycze mogą nam nie tylko zaszkodzić, ale mogą też uzależniać. Pamiętajmy też, jak ważne jest aby wpajać zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat życia.

Sen i słodycze

Częste sięganie po słodycze może być wynikiem deficytów, jakie wykazuje nasz organizm. Cukier daje chwilowy zastrzyk energii, skok ten jest nagły i krótki, ale daje pozorne uczucie chwilowego pokonania zmęczenia. Faktem jest, że ochotę na słodkie częściej mają osoby przewlekle zmęczone i niewyspane. Jeśli więc obserwujemy u siebie większy apetyt na słodycze, warto przyjrzeć się kondycji naszego organizmu i odpowiednio o siebie zadbać. Po odpowiedniej dawce regenerującego snu, chęć na niezdrowe słodkości z pewnością się zmniejszy.

Dieta i chęć na słodycze

Wielu z nas zapomina, że jedząc powinniśmy się nie tylko najadać, ale przede wszystkim odżywiać organizm. Wybierając jedzenie zwracajmy uwagę na składniki odżywcze zawarte w produktach. Warto zadbać o to, aby nie spożywać ani nadmiernej ilości mięsa, ani zbyt dużo cukrów prostych. Zdrowa dieta jest bogata w warzywa i owoce, a także produkty pełnoziarniste jak brązowy ryż czy pełnoziarniste pieczywo. Na ile to możliwe powinniśmy unikać żywności przetworzonej i produktów rafinowanych.

Zdrowie, a łaknienie na słodkie

Jeśli w twojej diecie cukier i słodycze zajmują stalą pozycję i pomimo postanowień ciągle czujesz łaknienie na składniki, które dostarczają cukry – może to oznaczać problemy ze zdrowiem. Niezależnie od podejrzeń przed rozpoczęciem diety zawsze warto wykonać specjalistyczne badania. Dobrym rozwiązaniem jest także konsultacja z dietetykiem. Zwiększony apetyt na cukier może oznaczać wahania poziomu cukru w organizmie, zaburzoną gospodarkę hormonalną a nawet cukrzycę. Bez specjalistycznych badań nie jesteśmy w stanie określić problemu, ani go rozwiązać. Pamiętajmy zatem, że troska o własne zdrowie zakłada także specjalistyczną diagnostykę i profilaktyką zdrowotną. Organizm działa holistycznie, jeśli jakaś część szwankuje, inne także nie będą działać prawidłowo.

Jak działa na nas cukier?

Węglowodany w diecie człowieka stanowią najważniejsze źródło energii. Są niezbędne dla zdrowia i funkcjonowania organizmu. Wśród węglowodanów znajdują się także cukry. Zarówno cukry proste, jak i złożone powinny stanowić odpowiedni procent codziennej diety. Ich nadmiar prowadzi nie tylko do nadwagi czy otyłości. Może także być przyczyną wielu poważnych chorób.

Wśród badaczy zajmujących się dietetyką coraz większe grono widzi w rafinowanym białym cukrze źródło wielu problemów zdrowotnych dotykających znaczny procent populacji. Są i tacy, którzy szkodliwość cukru stawiają na równi ze szkodliwością takich produktów jak alkohol czy papierosy. Biorąc pod uwagę fakt, że biały cukier znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych bardzo ciężko jest całkowicie wyeliminować go z diety. Problemem jest fakt, że biały cukier jest nadużywany i wszystkim wszechobecny. Uznaje się go za jedną z głównych przyczyn takich chorób jak: otyłość, cukrzyca, choroby serca, a nawet nowotwory.

Czy od cukru można się uzależnić?

Nadmierne jedzenie słodyczy i słodkie przekąski nie są niewinną chwilą przyjemności. Jedząc słodycze regularnie bardzo szybko „mam ochotę” zamienia się na „potrzebuję”. Tak działa mechanizm uzależnienia, a słodycze przodują na liście substancji, od których łatwo się uzależnić.

Uzależnienie od cukru znajduje się w grupie uzależnień behawioralnych. W związku z czym dla wielu badaczy uzależnia nie tyle sama substancja, co utrwalone mechanizmy, które powodują łaknienie słodyczy. Biorąc pod uwagę jak poważne mogą być konsekwencje zjadania zbyt dużych ilości cukru warto jak najszybciej zrewidować swoją dietę i znaleźć sposób aby zmniejszyć apetyt na słodycze.

Dlaczego warto ograniczyć spożywanie słodyczy?

Wymieniając powody, dla których warto ograniczyć spożywanie słodyczy należy wymienić przede wszystkim zdrowie i samopoczucie. Warto pamiętać, że słodki smak możemy osiągnąć dodając do żywności nie tylko cukier. W sklepach bez problemu możemy znaleźć naturalne słodziki. W wielu potrawach cukier możemy zastąpić syropem klonowym. Brązowy cukier uznaje się za zdrowszy zamiennik białego cukru, lepiej jednak spożywać go w niewielkiej ilości, a potrawy słodzić owocami i innymi zdrowymi zamiennikami.

Osoby, które wiedzą jak zmniejszyć apetyt na słodycze, dbają o zbilansowaną dietę. Jedząc zdrowo zmniejszają uczucie łaknienia, a organizm domaga się mniej szybkich zastrzyków energii. Ograniczenie słodkich produktów ma pozytywny wpływ na naszą sylwetkę, zdrowie i lepszy nastrój.

Jak zmniejszyć apetyt na słodycze?

Aby zmniejszyć apetyt na słodki smak należy zadbać o swoje samopoczucie. Dbajmy o to, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość snu i radzić sobie z codziennym stresem. W wyniku stresu i zmęczenia częściej wzrasta zapotrzebowanie na coś słodkiego. Zdrowa dieta wymaga także kontrolowania stanu swojego zdrowia, z tego względu tak ważne są regularne badania krwi i sprawdzanie jaki jest poziom cukru na czczo.

Kolejnym krokiem, który sprawi, że ograniczenie łaknienia na słodycze zakończy się sukcesem jest odpowiednio zbilansowana dieta. Dostarczenie z jedzeniem odpowiednich substancji odżywczych sprawi, że uczucie głodu nie będzie nam towarzyszyć. Tym samym rzadziej będziemy sięgać po słodką przekąskę czy przetworzoną żywność.

Aktywność fizyczna a ochota na słodycze

Brak ruchu nigdy nie sprzyja zdrowiu. Warto podkreślić, że aktualna piramida żywnościowa zakłada nie tylko dobór odpowiednich produktów spożywczych, ale także ruch. Chcąc zmienić dietę na zdrową nie zapominajmy o aktywności fizycznej. Zmiana diety to idealny moment, aby zacząć ćwiczyć. Doskonałym wyborem są niezwykle skuteczne treningi EMS. Warto spróbować, szczególnie, że na pierwszy trening możecie pójść całkowicie za darmo.

Zdrowe alternatywy dla słodyczy

Zdrowie jest w modzie, a co za tym idzie możemy znaleźć coraz więcej zdrowych słodkich przekąsek i przepisów na zdrowe ciasta bez cukru. Ochota na słodycze nie musi oznaczać sięgnięcia po batonika, czy kawałek ciasta z kremem. Można zastąpić je zdrowymi zamiennikami. Przekąsek, które zawierają cukier należy unikać, nie oznacza to jednak wyrzeczeń.

Rośliny strączkowe, a przede wszystkim fasola są nie tylko zdrowe i pożywne. Z białej fasoli możemy upiec ciasto niczym nie ustępujące sernikowi, z kolei czerwona fasola to idealny składnik zdrowej wersji brownie. Wybierając dietę bez cukru, nie trzeba rezygnować z pysznego jedzenia. Warto wiedzieć, że cukier możemy zamienić na naturalne słodziki, a także mniej oczywiste jak daktyle czy banany. Kawę możemy posłodzić syropem klonowym czy miodem. Ilość możliwości niejednego zaskoczy. Myślenie w pierwszej kolejności o zdrowiu nie oznacza konieczności rezygnowania ze słodkiego pysznego jedzenia.

Jak budować zdrowe nawyki żywieniowe?

Bardzo ważne jest, aby zdrowe nawyki żywieniowe budować od najmłodszych lat. Zalecenia dietetyków są jasne – dzieci powinny unikać słodyczy tak długo, jak to możliwe. Nie jest to wcale pozbawianie naszych podopiecznych radości dzieciństwa, a troska o ich zdrowie. Ilość dzieci cierpiących z powodu nadwagi, a nawet otyłości rośnie w zastraszającym tempie. Problem wynika z niezdrowej diety i braku ruchu.

Dieta bez cukru nie oznacza wcale jedzenia bez smaku. Wręcz przeciwnie – promując zdrowe odżywianie promujemy różnorodność na talerzu – wiele smaków, kolorów i zapachów – to atrakcja nie tylko dla najmłodszych. Dbając o zdrowe nawyki żywieniowe budujemy w dzieciach zdrowy stosunek do jedzenia. Pokazujemy też, że jedzenie to odżywianie naszych ciał i mózgu – ta nauka z pewnością da pozytywny plon w przyszłości.